Γιατί εξακολουθείτε να χρειάζεστε σχόλια στις αναρτήσεις σας
Παρά την αμφισβήτηση και τις διαμάχες που αφορούν τα σχόλια, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό το οποίο αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι για την επιτυχία της ιστοσελίδας σας, ειδικά αν δραστηριοποιείστε στην διαδικτυακή έκδοση και δημοσίευση περιεχομένου.
Η προοπτική που σας χαρίζουν τα σχόλια ως ένα ιδιαίτερα ισχυρό κομμάτι περιεχομένου το οποίο παράγεται από τους χρήστες (UGC-user generated content), είναι ο παράγοντας που κάνει τα σχόλια ένα τόσο αξιόλογο χαρακτηριστικό για την ιστοσελίδα σας, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με το περιεχόμενο που του παρέχετε και να αισθανθεί ουσιαστική σύνδεση με το brand σας.
Συνήθως όταν ακούμε για UGC, το μυαλό μας συνδέεται με φωτογραφίες, καμπάνιες στο Instagram και videos, όμως ο συγκεκριμένος όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατηγοριοποιήσουμε οποιουδήποτε τύπου περιεχόμενο το οποίο δημιουργείται και συνεισφέρουν οι χρήστες, εκτός της επιχείρησης. Προφανώς αυτό το περιεχόμενο δεν περιορίζεται συνεπώς μονάχα σε φωτογραφίες και videos, αλλά περιλαμβάνει γραπτά κείμενα, άρθρα και σχόλια. Για αυτόν ακριβώς το λόγο παρά τις διαμάχες που έχουν ξεσπάσει σε σχέση με τα σχόλια, αυτά εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντα αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία της ιστοσελίδας σας.
Από τη στιγμή που οι εκδότες επιχειρούν να ευδοκιμήσουν γράφοντας και δημοσιεύοντας ιστορίες και περιεχόμενο, η ελεύθερη ροή της πληροφορίας και η παραγωγή συζητήσεων κρίνονται απαραίτητες και έτσι η ιστοσελίδα σας θα έχει ελλείψεις αν αφαιρέσετε το κομμάτι των σχολίων από αυτή. Ουσιαστικά αφαιρείτε τη δυνατότητα του αναγνωστικού κοινού να συνεισφέρει τις σκέψεις και τις απόψεις του σε μια ανάρτηση και το ακυρώνετε, σαν να υποστηρίζετε πως οι απόψεις του συγγραφέα του κειμένου αποτελούν την απόλυτη και αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Στο σύγχρονο περιβάλλον κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο και οι αναγνώστες αναμένουν και απαιτούν μια αμφίδρομη εμπειρία.
Παρά το γεγονός πως σίγουρα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τα συστήματα σχολίων, όπως το trolling, το spamming και το bullying, αυτό δεν σημαίνει πως το πρόβλημα έγκειται στις ίδιες τις συζητήσεις και τα σχόλια. Από την άλλη όμως ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων για τα σχόλια είναι απαραίτητος για κάθε blog και ιστοσελίδα. Παρακάτω θα διαβάσετε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να κάνετε κάτι τέτοιο ώστε να προωθήσετε τη συζήτηση, το χτίσιμο κοινότητας και να αποκομίσετε τα οφέλη που έχει να προσφέρει το UGC περιεχόμενο, πετυχαίνοντας παράλληλα να μειώσετε τις αρνητικές επιδράσεις και να αποφύγετε τα μειονεκτήματα.
Τα old school σχόλια, εκτός από το να αποτελούν μαγνήτη για τις χειρότερες συμπεριφορές στο διαδίκτυο, είναι επίσης κάτι βαρετό. Όλοι γνωρίζουμε που θα τα βρούμε, πάντα στο τέλος κάθε άρθρου, με όλα σχεδόν να είναι γραμμένα στην ίδια μορφή και το ένα να στοιβάζεται πάνω στο άλλο, στον πάτο της σελίδας.
Αν τα σχόλια είναι ανάρμοστα, το κοινό δεν έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει τα καλά από τα άσχημα, αφού συνήθως τα σχόλια κατατάσσονται χρονολογικά με τη σειρά που δημοσιεύτηκαν. Αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότεροι εκδότες τοποθετούν τα σχόλια σε κρυμμένες sidebars, ή επιτρέπουν στους χρήστες να σχολιάσουν σε συγκεκριμένα τμήματα του κειμένου. Με αυτή την τακτική πολλές ιστοσελίδες καταφέρνουν να διασφαλίσουν τη σχετικότητα των σχολίων. Από τη στιγμή που καθιστούν δυσκολότερο να βρει κανείς τα σχόλια, υπάρχει η ελπίδα πως μόνο όσοι έχουν κάτι σοβαρό να συνεισφέρουν, όσοι πρόκειται να γράψουν κάτι πραγματικά αξιόλογο, θα κάνουν την έξτρα προσπάθεια που απαιτείται για να δημοσιεύσουν την άποψή τους. Εκτός από τα πρακτικά οφέλη, το να βάλει κανείς τα σχόλια στο πλάι, δίνει μια μοντέρνα αίσθηση στις αναρτήσεις και βελτιώνει τη συνολική εμπειρία των χρηστών.
Τα τυπικά σχόλια έχουν την τάση να είναι βαρετά και να προκαλούν αργόσυρτες συζητήσεις. Πολύ συχνά ένας αναγνώστης μπορεί να σχολιάσει μια συγκεκριμένη πτυχή του άρθρου και να προκαλέσει τις απαντήσεις άλλων χρηστών. Εκτός της περίπτωσης που ο αρχικός σχολιαστής παρακολουθεί διαρκώς τα σχόλια που αναρτώνται κάτω από το άρθρο, μπορεί να μην μάθει για αρκετές ημέρες πως κάποιος τρίτος έχει απαντήσει στο δικό του σχόλιο, κάτι που αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία για συζήτηση, εκπαίδευση και τον τύπο της αλληλεπίδρασης που καλλιεργεί το χτίσιμο μιας διαδικτυακής κοινότητας.
Αντίθετα όταν τα σχόλια είναι σχεδιασμένα να εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο και να χρησιμοποιούνται ειδοποιήσεις καθώς και άλλα σύγχρονα social χαρακτηριστικά, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν πιο φυσικά και να χτίζουν πιο αυθεντικές συνδέσεις με την κοινότητα. Επιπρόσθετα από τη στιγμή που ένα αντίστοιχο layout υπάρχει σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η δόμηση των σχολίων με τέτοιο τρόπο προσφέρει μια εύκολη και βιωματική εμπειρία που είναι παράλληλα και ευχάριστη για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών.
Από τη στιγμή που είναι κοινός τόπος πως το trolling αποτελεί ένα μεγάλο μειονέκτημα για τα συστήματα σχολίων, οι διαδικτυακοί εκδότες πρέπει να βρουν τους τρόπους ώστε να εξασφαλίσουν πως το φαινόμενο δεν θα καταστρέψει την αυθεντικότητα και την αξιοπιστία των ιστοσελίδων τους. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να εξασφαλίσει κανείς πως θα εμφανίζονται τα ελάχιστα προβοκατόρικα σχόλια και οι στρατηγικές που το εξασφαλίζουν δεν αφορούν μονάχα το moderation των σχολίων. Οι moderators άλλωστε δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται σε συναγερμό σε βάση 24/7.
Μερικά blogs, φιλτράρουν τα σχόλια χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό “top comments”, κάτι που σημαίνει πως μονάχα τα σχόλια που προκαλούν σταθερή αλληλεπίδραση, όπως shares, likes και απαντήσεις θα εμφανίζονται αρχικά. Αν οι χρήστες θελήσουν να δουν τα λιγότερο δημοφιλή σχόλια θα πρέπει να κάνουν scroll για να τα ανακαλύψουν. Μια άλλη εναλλακτική είναι να βάλει κανείς τα σχόλια σε φάση moderation, κάτι που σημαίνει πως δεν θα εμφανίζεται κανένα τους, μέχρι να λάβει την απαραίτητη έγκριση. Τα οφέλη της εφαρμογής μια τέτοιας στρατηγικής είναι πως οι αναγνώστες θα βλέπουν μονάχα τα σχόλια που προσθέτουν στη συζήτηση γύρω από τη δημοσίευση και το άρθρο και όχι σε αυτά που αποσπούν την προσοχή του κοινού από αυτή.
Εκσυγχρονίζοντας το σύστημα των σχολίων μπορείτε να εξασφαλίσετε πως αυτά θα συνεχίσουν να παίζουν ένα ενεργό ρόλο στην UGC στρατηγική του brand σας, αλλά και πως παράλληλα θα μπορείτε να δίνετε την ευκαιρία στην κοινότητα των αναγνωστών σας να παίζουν αποφασιστικό ρόλο στις συζητήσεις γύρω από την επιχείρηση σας.
Περιηγηθείτε στις υπηρεσίες της IpHost και επιλέξτε ανάμεσα σε shared web hosting ή dedicated server, ανάλογα με τις ανάγκες της ιστοσελίδας και της επιχείρησης σας.
Και, φυσικά, είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε βελτίωση ή προσθήκη έχετε να μας προτείνετε. Μπορείτε να κάνετε submit για feature request από την φόρμα επικοινωνίας.