5 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν επιλέξετε το domain της ιστοσελίδας σας
Κατά την δημιουργία μίας ιστοσελίδας, ένα από τα πιο δύσκολα – αλλά και πιο σημαντικά – πράγματα που πρέπει να αποφασίσετε είναι τι όνομα θα της δώσετε.
Πώς να διαλέξω domain όμως;
Το domain μίας ιστοσελίδας παίζει σημαντικό ρόλο στην εικόνα του εμπορικού σας σήματος, της βελτιστοποίησης στης μηχανές αναζήτησης και πολλά άλλα.
Τα μοναδικά domain γίνονται ολοένα και πιο σπάνια, καθώς χιλιάδες νέες ιστοσελίδες δημιουργούνται στο διαδίκτυο κάθε χρόνο.
Με εκατομμύρια ιστοσελίδες να διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στο διαδίκτυο, η κάθε μία με ένα ξεχωριστό domain, η εύρεση του τέλειου ονόματος για την ιστοσελίδα σας είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ.
Βασικές έννοιες πριν απαντηθεί το ερώτημα ”πώς να διαλέξω domain”
Φυσικά, η κατανόηση του τι πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός domain και πριν απαντήσετε στο ερώτημα ”πώς να διαλέξω domain”, προϋποθέτει να ξέρετε τι είναι πραγματικά το domain. Με απλά λόγια, το domain (όνομα χώρου στα Ελληνικά) αποτελείται από δύο μέρη: το μέρος που δημιουργείτε από το μηδέν (π.χ. Google) και το τμήμα μετά την τελεία, γνωστή ως “Top Level Domain” ή “TLD” (όπως “. com, “.biz”, “.org”, κλπ.).
Μπορείτε να αγοράσετε επίσημα το domain σας και να το καταχωρήσετε στο διαδίκτυο μέσω ενός καταχωρητή, όπως η IpHost.
Ο καταχωρητής διασφαλίζει ότι είστε ο μόνος που μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον τομέα όσο τον έχετε κατοχυρωμένο και ενημερώνει τους υπολογιστές σε όλο τον κόσμο ότι όταν ένας χρήστης πληκτρολογεί το domain σας θα πρέπει να εμφανιστεί η ιστοσελίδα.
Τώρα που καταλαβαίνετε τι είναι το όνομα χώρου, ποια είναι τα μέρη του ονόματος τομέα και πώς να αγοράσετε ένα, είναι καιρός να κάνετε την επιλογή σας.
Αλλά θα πρέπει να κάνετε περισσότερα από το απλά να επιλέξετε το πρώτο όνομα που σκεφτείτε και είναι διαθέσιμο αφού αυτός ο τομέας θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην επιτυχία σας στο διαδίκτυο.
Τι πρέπει, λοιπόν, να σκεφτείτε όταν απαντάτε στο ερώτημα πώς να διαλέξω domain;
1. Σε ποιόν απευθύνεστε (Target Audience)
Σε ποιον απευθύνονται τα προιόντα ή οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας σας. Είναι νέοι; Άντρες; Γυναίκες; Μένουν σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή; Όταν χρησιμοποιούν μια μηχανή αναζήτησης για να σας βρουν, ποιοι όροι αναζήτησης θα χρησιμοποιήσουν; Είναι η επιχείρησή σας στο διαδίκτυο ή έχει φυσική παρουσία και στον πραγματικό κόσμο;
Τα παραπάνω θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά την επιλογή του domain σας.
Πρέπει επίσης να σκεφτείτε τους όρους που θα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν αναζητούν τον τύπο του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας. Αν μπορείτε να ενσωματώσετε έναν ή περισσότερους από αυτούς τους όρους απευθείας στο όνομα τομέα σας, αυτό θα αυξήση την βαθμολογία κατάταξης σας στις μηχανές αναζήτησης .
Για παράδειγμα, εάν κάποιος ψάχνει για αυτοκίνητο, μια εταιρεία με ένα domain όπως το “findyourcar.gr” πιθανότατα θα έχει υψηλότερη βαθμολογία από κάτι με ένα γενικό όνομα.
Ομοίως, αν η επιχείρησή σας έχει μια φυσική τοποθεσία και θέλετε οι άνθρωποι στην περιοχή σας να σας βρουν, σκεφτείτε να συμπεριλάβετε την πόλη ή το όνομα της πόλης σας στον τομέα σας.
Αν κάποιος στην περιοχή σας αναζητά ένα μέρος κοντά σε αυτόν που προσφέρει το είδος του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας, πιθανότατα θα ξεκινήσει την αναζήτησή του με το όνομα της πόλης σας. Έτσι, το “athenscars” θα είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στα αποτελέσματά τους απ ‘ό, τι μόνο το “findyourcar” σε άτομα που συμπεριλάβουν την λέξη Αθήνα στην αναζήτηση τους.
2. Μην χρησιμοποιείτε το όνομα σας
Μπορεί να είστε περήφανοι για την παρουσία της επιχείρησής σας ή του οργανισμού σας στο Διαδίκτυο, αλλά ίσως να αποφύγετε τον χαρακτηρισμό της με το όνομα σας. Ενώ μπορεί να είναι καλή ιδέα να έχετε κατοχυρωμένο το όνομα σας για προσωπικούς σκοπούς, για επιχειρηματικούς σκοπούς δεν υπάρχει πραγματικά κανένα όφελος.
Είναι σχεδόν απίθανο να υπάρχουν κοινά στοιχεία σε ένα όνομα με ό, τι κάνει η εταιρεία σας, οπότε οποιοσδήποτε δεν ψάχνει ειδικά για εσάς μπορεί να μην σας βρεί στα τα αποτελέσματα αναζήτησης ή να μην καταλάβει τι βλέπει.
Φυσικά, υπάρχουν δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις σε αυτή την πρόταση. Το πρώτο είναι αν το όνομά σας είναι το εμπορικό σήμα της εταιρίας σας, όπως ένας διάσημος αθλητής ή καλλιτέχνης. Σε αυτή την περίπτωση, έχει νόημα να χρησιμοποιήσετε το όνομά σας για τον τομέα σας, επειδή αυτό είναι που οι χρήστες θα προσπαθήσουν να βρουν.
Η άλλη εξαίρεση είναι για μια επιχείρηση που ήδη μοιράζεται το όνομά σας.
Πολλές βιομηχανίες προτιμούν να χρησιμοποιούν το όνομα του δικαιούχου, όπως σχεδιαστές μόδας, κομμωτές, διαφημιστές και άλλοι. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να έχει νόημα να έχετε ένα domain με το όνομά σας σε αυτό.
Όμως εάν η επιχείρησή σας έχει το όνομά σας, αλλά θέλετε να απευθυνθείτε σε ένα ευρύτερο κοινό, θα μπορούσατε να έχετε έναν τομέα που περιγράφει την επιχείρησή σας, και στη συνέχεια να ενσωματώνει τον πραγματικό ιδιοκτήτη στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας.
3. Η ορθογραφία μετράει
Μπορεί να φαίνεται αστεία ή ευφάνταστη η χρήση ορθογραφικών λαθών ως λογοπαίγνια στο domain αλλά χρειάζεται προσοχή. Η χρήση ορθογραφικών λαθών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να εμφανιστείτε στα αποτέλεσμα αναζήτησης.
Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να δυσκολέψει τους χρήστες οι οποίοι ακούν το domain σας και προσπαθούν να το πληκτρολογήσουν χωρίς να γνωρίζουν την ιδιαίτερη ορθογραφία.
Επιλέξτε κάτι εύκολο να συλλαβιστεί για όνομα χώρου, και εμφανίστε με τρόπο το δύσκολο και καλλιτεχνικό ορθογραφικό λάθος σε μεμονωμένα προϊόντα ή σημεία της ιστοσελίδας σας.
4. Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν
Ήταν αλήθεια στην εποχή της αρχαίας Ελλάδας και των Σπαρτιατών και εξακολουθεί να ισχύει στην σύγχρονη ψηφιακή μας εποχή.
Τι φαίνεται πιο πιθανό να θυμάται κάποιος: “asfalistiki-etairia-papadopoulou-stin-athina.gr” ή “asfaleiesinathens.gr”;
Όσο περισσότερες λέξεις προσθέτετε στο όνομα τομέα σας, τόσο πιο δύσκολο είναι να το διαβάσουν οι χρήστες και να το θυμούνται.
Βασικός κανόνας για το ερώτημα ”πώς να διαλέξω domain”. Το τέλειο όνομα χώρου είναι μία ισορροπία μεταξύ της ταυτότητας της εταιρίας σας και της βελτιστοποίησης στις μηχανές αναζήτησης.
Μεγάλα εμπορικά σήματα του διαδικτύου όπως το Google, το Ebay, το Yelp και άλλοι έχουν μάθει πώς να συνδυάζουν μια ισχυρή παρουσία του ονόματος τους στην αγορά με ένα πολύ μικρό domain το οποίο μπορούν εύκολα να θυμούνται οι χρήστες.
Έχουν επίσης δαπανήσει εκατομμύρια στο μάρκετινγκ μηχανών αναζήτησης (SEO) και τη βελτιστοποίηση ώστε να κατατάσσονται υψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες επιχειρήσεις ενδέχεται να χρειαστούν την ώθηση για την προσθήκη στοιχείων όπως το όνομα και την τοποθεσία του προϊόντος, προκειμένου να ενισχυθούν τα αποτελέσματα αναζήτησης.
Ένας πιθανός συμβιβασμός μπορεί να είναι η χρήση ευρέως αποδεκτών συντομογραφιών, όπως “auto” αντί “αυτοκινήτου” ή “GR” αντί “Ελλάδα” .
Επίσης, αποφύγετε τη χρήση άρθρων. Είναι πιθανό, οι χρήστες, να ξεχάσουν τα άρθρα κατά την πληκτρολόγηση του domain σας και ενδέχεται να καταλήξουν σε παρόμοια ιστοσελίδα κάποιου ανταγωνιστή κατά λάθος.
5. Αποφύγετε την αντιγραφή ή μίμηση άλλων (δημοφιλέστερων) εταιριών
Αρκετοί θεωρούν καλή ιδέα να εκμεταλλευτούν την ομοιότητα του όνοματος της επιχείρησής τους και να χρησιμοποιήσουν έναν domain που μοιάζει αρκετά με κάποια γνωστή επωνυμία.
Θεωρούν πως προσθέτοντας κάποιο γνωστό όνομα στο domain τους θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.
Αυτό ήταν πράγματι έναν αγαπημένο τέχνασμα των προγραμματιστών στις αρχές του Internet.
Ωστόσο, καθώς έχουν γίνει αυστηρότεροι οι έλεγχοι για trademarks και πνευματικά δικαιώματα η συγκεκριμένη πρακτική δεν φέρνει πλέον τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Είναι πιθανότερο ακολουθώντας την παραπάνω πρακτική να εκνευρίσετε τους επισκέπτες που έψαχναν την σελίδα του ανταγωνιστή, να δεχτείτε μηνύσεις για πνευματικά δικαιώματα και διάφορα άλλα προβλήματα που θα προτιμούσατε να έχετε αποφύγει.
Μετά από όλα τα παραπάνω, η απάντηση στο ”πώς να διαλέξω domain” γίνεται σίγουρα ευκολότερη και πολύ πιο ξεκάθαρη!
Αφού επιλέξετε το κατάλληλο domain το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε το κατάλληλο web hosting πακέτο που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της επιχείρησης σας.
Konstantinos Taxidis
Technical Support
IpHost Team