9 tips ασφαλείας για το smartphone σου
Η ασφάλεια του smartphone μας είναι πλέον ένα σοβαρό θέμα της καθημερινότητάς μας. Όλοι χρησιμοποιούμε πλέον τα smartphones μας, πολύ περισσότερο από ότι το κάναμε πριν από μια πενταετία και η χρήση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών αναμένεται να αυξάνεται συνεχώς το προσεχές διάστημα.
Μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν 165 εκατομμύρια χρήστες smartphones και το νούμερο αυτό πρόκειται να εκτιναχθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στα 220 εκατομμύρια μέχρι το 2018, κάτι που δείχνει πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια του smartphone πλέον.
Επιπρόσθετα, διαρκώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των tablets και άλλων φορητών συσκευών που χρησιμοποιούνται.
Η ασφάλεια του smartphone είναι παράγοντας αποφασιστικής σημασίας ακόμα και όταν χρησιμοποιούμε τη διαθέσιμη τεχνολογία εν κινήσει. Ακολουθούν μερικά σημαντικά tips ασφάλειας για τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε εσάς και τα smartphone σας.
Ασφάλεια του smartphone: Εγκαταστήστε όλες τις ενημερώσεις
Οι αναβαθμίσεις και οι ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος και των εφαρμογών στο κινητό σας τηλέφωνο δεν περιλαμβάνουν μονάχα νέα χαρακτηριστικά και λειτουργικότητα.
Διορθώνουν bugs που μπορεί να δημιουργήσουν κενά ασφαλείας. Αν ενημερώνετε το κινητό σας τακτικά, έχετε την ευκαιρία να απολαμβάνετε όλα τα σύγχρονα χαρακτηριστικά των αγαπημένων σας εφαρμογών και λογισμικού ενώ ταυτόχρονα παραμένετε ασφαλείς.
Ασφάλεια του smartphone: Κλειδώστε την οθόνη
Κάνοντας τη συγκεκριμένη απλή κίνηση καταφέρνετε να προστατεύσετε όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή σας, για τα χρονικά διαστήματα που δεν την έχετε μαζί σας. Είναι ένας εύκολος τρόπος να διασφαλίσετε τα δεδομένα σας, σε περιπτώσεις που το κινητό σας κλαπεί ή χαθεί.
Σίγουρα μερικές φορές είναι εκνευριστικό να πρέπει να ξοδέψετε αυτό το 1.5 δευτερόλεπτο κάθε φορά για να εισάγετε τον κωδικό που το ξεκλειδώνει, όμως ρυθμίζοντας το κινητό σας να κλειδώνει αυτόματα μετά από ένα συγκεκριμένο ανενεργό διάστημα είναι ο σίγουρος τρόπος για να είστε πραγματικά ασφαλείς.
Ασφάλεια του smartphone: Κάντε έρευνα για τα apps
Δεν είναι όλες οι διαθέσιμες εφαρμογές ίδιες. Μερικές από αυτές απαιτούν μεγαλύτερα επίπεδα πρόσβασης από αυτά που πραγματικά χρειάζονται, κάποιες άλλες μπορεί να “μολύνουν” τη συσκευή σας και πολλές μπορούν να παραβιαστούν σε ότι αφορά την ασφάλειά τους από hackers.
Είναι σημαντικό να διαβάζετε τα reviews και τις κριτικές άλλων χρηστών για να σχηματίζετε μια εικόνα για τα επίπεδα πρόσβασης που επιτρέπετε σε αυτά τα apps να έχουν πριν τα εγκαταστήσετε, ειδικά αν θέλετε να διατηρήσετε τις επαφές, την τοποθεσία και τις φωτογραφίες σας ιδιωτικές, στις περιπτώσεις τουλάχιστον που σας δίνεται αυτή τη δυνατότητα.
Επίσης είναι σημαντικό να εγκαθιστάτε εφαρμογές από επίσημες πηγές όπως το Google Play ή το Apple Store.
Απενεργοποιήστε NFC, Bluetooth και GPS όταν δεν τα χρησιμοποιείτε
Στον πυρήνα του, το NFC (Near Field Communications) ουσιαστικά ταυτοποιεί εμάς και τον τραπεζικό μας λογαριασμό σε έναν υπολογιστή και αφορά την ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε απόσταση μικρότερη από τα 10 εκατοστά.
Επιτρέπει την γρήγορη ανάγνωση και εγγραφή δεδομένων (έως 9 Kb) και εκλαμβάνεται ως απόδειξη για τη φυσική μας παρουσία. Οι τεχνολογίες NFC, Bluetooth και GPS έχουν να προσφέρουν υπηρεσίες όταν όμως της χρησιμοποιούμε σκόπιμα, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να προδώσουν δεδομένα για το που βρισκόμαστε ή να επιτρέψουν σε τρίτους να αποκτήσουν πρόσβαση στη φορητή μας ηλεκτρονική συσκευή.
Ασφάλεια του smartphone: Μην συνδέεστε αυτόματα σε Wi-Fi
Όλοι φυσικά λατρεύουν τα δωρεάν hotspots που προσφέρουν Wi-Fi. Μερικοί μάλιστα επιλέγουν το μέρος που θα απολαύσουν τον καφέ τους ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσης που προσφέρει το κάθε κατάστημα και αυτό είναι λογικό.
Αλλά η σύνδεση σε μια ασύρματη πηγή που δεν γνωρίζουμε ή δεν εμπιστευόμαστε είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στον διαχειριστή του hotspot να κατασκοπεύσει κάθε μας κίνηση, να αποκτήσει πρόσβαση σε κωδικούς ή άλλα σημαντικά και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Αποσυνδεθείτε από τραπεζικές ιστοσελίδες και e-shops
Πατώντας το κουμπί της αποσύνδεσης όταν τελειώσετε με τις ηλεκτρονικές σας συναλλαγές ή τα ψώνια σας μέσω μιας φορητής ηλεκτρονικής συσκευής, διασφαλίζεστε στις περιπτώσεις που κάποιος κλέψει ή βρει το τηλέφωνό σας.
Μπορεί η απώλεια της συσκευής να είναι ένα κακό σενάριο, όμως αν αυτό είναι τη στιγμή της απώλειας ή της κλοπής συνδεδεμένο με την τράπεζα ή το λογαριασμό σας στο Amazon, τότε τα πράγματα θα συμφωνήσετε πως γίνονται ακόμα χειρότερα.
Εγκαταστήστε ένα app για την ασφάλεια
Είναι απλή, πρακτική και σωτήρια κίνηση. Τέτοιου είδους εφαρμογές ελέγχουν τα υπόλοιπα apps και τις λήψεις που πραγματοποιείτε από το διαδίκτυο και αναζητούν πιθανές απειλές. Θα χρειαστεί ίσως λίγη έρευνα για να βρείτε αυτή που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας αλλά αξίζει τον κόπο.
Να είστε προσεκτικοί με τα links που περιέχονται σε sms και σε emails
Το phising και τα κακόβουλα προγράμματα στοχεύουν διαρκώς περισσότερο στις φορητές συσκευές, ενώ οι χρήστες που είναι συνεχώς συνδεδεμένοι έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύμα τέτοιου είδους επιθέσεων.
Χρησιμοποιώντας links σε SMS και emails προσπαθούν να “μολύνουν” τις συσκευές ή/και να υποκλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα. Πρέπει να είστε πάντα προσεκτικοί και να μην κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους. Μπορείτε να ανοίξετε έναν browser και να πληκτρολογήσετε χειροκίνητα τη διεύθυνση αν πρέπει να επισκεφθείτε το συγκεκριμένο URL.
Κάντε τακτικά back up
Tα τακτικά back up της φορητής ηλεκτρονικής σας συσκευής, ελαχιστοποιούν το ενδεχόμενο να χάσετε δεδομένα σε περιπτώσεις απώλειας, κλοπής, ή μόλυνσης της με κάποιο ιό. Θα εξασφαλίσετε έτσι τον ελάχιστο δυνατό εκνευρισμό και κίνδυνο σε κάθε περίπτωση.
Περιηγηθείτε στις υπηρεσίες της IpHost και επιλέξτε ανάμεσα σε shared web hosting ή dedicated server, ανάλογα με τις ανάγκες της ιστοσελίδας και της επιχείρησης σας.
Και, φυσικά, είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε βελτίωση ή προσθήκη έχετε να μας προτείνετε. Μπορείτε να κάνετε submit για feature request από την φόρμα επικοινωνίας.