Οι μετρήσεις που κάθε blogger πρέπει να καταγράφει
Αυτό που μπορεί να μετρηθεί, μπορεί και να διαχειριστεί, όμως είναι προφανές πως όλες οι μετρήσεις δεν έχουν την ίδια βαρύτητα και σημασία. Ουσιαστικά και ειδικά όταν αναφερόμαστε στο διαδίκτυο, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και κυκλοφορούν, ουκ ολίγες άκρως “ματαιόδοξες” μετρήσεις.
Τα εργαλεία που τις προσφέρουν καθώς και οι αριθμοί που παρέχονται από αυτά γεμίζοντας την οθόνη του υπολογιστή σας, μπορεί να προσφέρουν μια ώθηση στον εγωισμό σας και να έχουν καθησυχαστική επίδραση, όμως δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα την επιχείρησή σας, ούτε την αλληλεπίδραση της με το κοινό και σίγουρα δεν θα αποτελέσουν σύμμαχο, προκειμένου να εκπληρώσετε τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχετε θέσει.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα τους ακολούθους σας στο Twitter. Μπορεί να καμαρώνετε για τους 10.000 followers, όμως αν μόλις το 1% από αυτούς βλέπουν τα tweets που αναρτάτε, είστε σίγουροι πως αξίζει στην περίπτωση αυτή να επενδύσετε χρόνο, χρήμα και ενέργεια για να αυξήσετε αυτόν τον αριθμό; Είναι αποφασιστικής σημασίας να επικεντρωθείτε στις μετρήσεις που έχουν πραγματική και πρακτική αξία και βαρύτητα. Αυτές οι μετρήσεις θα σας προσφέρουν μια έγκυρη και ακριβή εικόνα σε σχέση με το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η διαδικτυακή παρουσία της επιχείρησής σας, καθώς και πόσο αποδοτικές είναι οι προσπάθειές σας να αναπτυχθείτε. Επιπρόσθετα θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε σε ποιους τομείς απαιτείται περισσότερη προσπάθεια. Ακολουθούν τέσσερις βασικές μετρήσεις που πρέπει να καταγράφετε, ώστε να είστε σε θέση να κάνετε μια επαρκή και αξιόπιστη αξιολόγηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εταιρικό σας blog ή ιστοσελίδα.
Bounce Rate
Η Google ορίζει το bounce rate ως “το ποσοστό για τις συνεδρίες σε μια και μοναδική σελίδα του ιστοτόπου σας (συνεδρίες κατά τις οποίες ο επισκέπτης έφυγε από την ιστοσελίδα σας μέσω της σελίδας εισόδου, χωρίς να αλληλεπιδράσει με τη συγκεκριμένη σελίδα)”. Ουσιαστικά το bounce rate είναι η μέτρηση σε σχέση με το πόσοι επισκέπτες ήρθαν στο blog σας, έριξαν μια ματιά, χωρίς να αλληλεπιδράσουν με τη σελίδα, χωρίς να κάνουν οπουδήποτε κάποιο click και αποχώρησαν από τον ιστότοπο.
Το bounce rate αποτελεί μια πολύ αποτελεσματικότερη μέτρηση σε σχέση με το ενδιαφέρον του αναγνώστη/επισκέπτη σε σχέση με τα παραδοσιακά και ξεπερασμένα στατιστικά για το traffic της ιστοσελίδας σας. Αν και ένα νούμερο, που καταγράφει τα συνολικά page views, μπορεί να σας δώσει στοιχεία σχετικά με το πόσοι χρήστες επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα σας, ως αποκλειστική και μοναδική μέτρηση δεν αποτελεί ιδιαίτερα χρήσιμο στατιστικό, αφού δεν σας παρέχει καμία πληροφόρηση σχετικά με το πόσοι από αυτούς παρέμειναν στην ιστοσελίδα, περιηγήθηκαν στον ιστότοπο ή/και πραγματοποίησαν κάποια ενέργεια (click) κατά την παραμονή τους σε αυτή.
Ένα υψηλό bounce rate, είναι πιθανό να υποδεικνύει πως το περιεχόμενό σας δεν έχει την απαιτούμενη απήχηση στο κοινό στο οποίο στοχεύετε. Εναλλακτικά μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη, πως οι πηγές του traffic σας, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και να συνεπάγεται πως υπάρχει πρόβλημα στο πως δημιουργείται η επισκεψιμότητα προς την ιστοσελίδα σας. Αν για παράδειγμα το περιεχόμενό σας έχει σχέση με τη διατροφή, ενώ το traffic σας έρχεται από ιστοσελίδες σχετικές με τα χρέη των πιστωτικών καρτών, μπορεί να έχετε υψηλή επισκεψιμότητα, όμως είναι μάλλον απίθανο αυτό το traffic να μετατραπεί εύκολα από επισκέπτες σε αφοσιωμένους πελάτες και να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με το συγκεκριμένο κοινό.
Ένα ποσοστό για το bounce rate μεταξύ 25% και 40% θεωρείται εξαιρετικό. Οτιδήποτε πάνω από το 70% υποδεικνύει πως κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται μια δραστική αλλαγή στην προσέγγισή σας.
Συνδρομητές email
Όλοι θέλουν να γνωρίζουν σε ωμούς, καθαρούς αριθμούς, πόσοι είναι πραγματικά οι αναγνώστες τους και η καλύτερη ίσως μέτρηση για να καταγραφεί κάτι τέτοιο είναι ο αριθμός των συνδρομητών email της κάθε ιστοσελίδας. Οι mailing λίστες αποτελούν ένα κομβικό εργαλείο για κάθε blogger, γιατί καταγράφουν πόσοι χρήστες και μάλιστα με ενεργό τρόπο, θέλουν να γνωρίζουν πότε ενημερώνεται ή πότε δημοσιεύεται μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους.
Ο αριθμός αυτός συχνά προσφέρει μια ακριβή και αξιόπιστη εικόνα για την επιτυχία μιας ιστοσελίδας/blog. Κι αυτό γιατί μπορεί κάποιος να διαθέτει πολλούς περιστασιακούς επισκέπτες, όμως μονάχα αυτοί που σε εμπιστεύονται αρκετά, πρόκειται να σου παρέχουν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση και έχουν -για το λόγο αυτό- ουσιαστική προοπτική, να αποτελέσουν τους πιστούς αναγνώστες και οπαδούς της ιστοσελίδας σου και να μετατραπούν σε αφοσιωμένους πελάτες της επιχείρησής σου.
Ποσοστό μετατροπής (conversion rate)
Το να παρακολουθεί κανείς τα page views και τον αριθμό των μοναδικών επισκέψεων είναι καλή ιδέα, αν όμως θέλει να αξιολογήσει την ανάπτυξη και το reach (ή την έλλειψή του, ως εκ τούτου) της ιστοσελίδας του, αξιοποιώντας αποκλειστικά και μόνο αυτές τις μετρήσεις, τότε είναι ιδιαίτερα πιθανό να εξάγει λανθασμένα συμπεράσματα και τελικά να προκύψει μια στρεβλή ερμηνεία.
Αυτό συμβαίνει γιατί το blog που διατηρείτε για το τρέξιμο για παράδειγμα, μπορεί να αναφερθεί και να λάβει καλές κριτικές, σε ένα δημοφιλέστατο forum για web-designers, ως παράδειγμα εξαιρετικού σχεδιασμού και layout, κάτι που θα αυξήσει κατακόρυφα τα page views της ιστοσελίδας σας. Ακριβώς όμως επειδή αυτοί οι επισκέπτες δεν αποτελούν τον πυρήνα του κοινού σας και πιθανότατα δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην ιστοσελίδα σας, τα μεμονωμένα στατιστικά για το traffic δεν θα σας παρέχουν την κρίσιμη πληροφόρηση που αναζητάτε, προκειμένου να καταφέρετε να αυξήσετε το reach στο κοινό στο οποίο στοχεύετε.
Το conversion rate όμως σας δίνει αυτή τη δυνατότητα αφού πρόκειται για ένα ποσοστό με το οποίο μετράται πόσοι από τους επισκέπτες σας πραγματοποίησαν την επιθυμητή, την επιδιωκόμενη ενέργεια κατά την επίσκεψή τους στην ιστοσελίδα σας. Αυτή η ενέργεια μπορεί να είναι η συμπλήρωση της φόρμας επικοινωνίας, η εγγραφή ως συνδρομητής στη mailing λίστα σας, η αγορά κάποιου προϊόντος, η θέαση ενός video κλπ.
Χρόνος παραμονής στην ιστοσελίδα
Όπως συμβαίνει και με το bounce rate, αυτή η μέτρηση σας βοηθά να αναγνωρίσετε πόσο ελκυστικό και ενδιαφέρον είναι το περιεχόμενο σας για τους αναγνώστες. Παράλληλα σας βοηθά να αντιληφθείτε αν επενδύουν χρόνο για να περιηγηθούν στην ιστοσελίδα ή απλά ρίχνουν μια γρήγορη ματιά και εγκαταλείπουν τον ιστότοπο. Παρακολουθώντας αυτόν τον αριθμό, κυρίως στο ξεκίνημα της λειτουργίας της ιστοσελίδας σας, μπορείτε να διαπιστώσετε αν υπάρχουν ζητήματα με το design και τη λειτουργικότητα της ιστοσελίδας σας, ενώ παράλληλα έχετε τη δυνατότητα να αξιολογήσετε τους τύπους των δημοσιεύσεων που δημιουργούν το περισσότερο ενδιαφέρον και ελκύουν το κοινό σας.
Αυτή η μέτρηση μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο αν συνδυάσετε τα αποτελέσματά της με τους αριθμούς που αφορούν το traffic. Αν για παράδειγμα έχετε υψηλούς χρόνους παραμονής των επισκεπτών στην ιστοσελίδα, αλλά χαμηλά νούμερα για το traffic, τότε θα αντιληφθείτε πως παρά τον μικρό αριθμό των επισκεπτών, αυτοί ενδιαφέρονται και “καταναλώνουν” αυτά που τους προσφέρετε. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν έχετε υψηλή επισκεψιμότητα με μικρούς χρόνους παραμονής, τότε η ένδειξη πως οι επισκέπτες σας δεν βρίσκουν αυτό που αναζητούν στην ιστοσελίδα σας, θα πρέπει να σας προβληματίσει, ιδιαίτερα αν το traffic προέρχεται κατά κύριο λόγο από πηγές όπως οι μηχανές αναζήτησης.
Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.
Και, φυσικά, είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε βελτίωση ή προσθήκη έχετε να μας προτείνετε. Μπορείτε να κάνετε submit για feature request από την φόρμα επικοινωνίας.