Γιατί, πότε και πως να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικό Header στην ιστοσελίδα σας
Για ποιο λόγο θα ήθελε κανείς να χρησιμοποιήσει έναν εναλλακτικό header; Προφανώς σίγουρα όχι για να αναπαράγει αυτό που συνέβαινε στα πρώτα χρόνια μετά το 2000 όταν οι ιστοσελίδες είχαν διαφορετικό look σε κάθε μια από τις σελίδες τους (θυμηθείτε το στυλ του MySpace). Υπάρχουν πολύ πρακτικότεροι λόγοι από αυτόν για να χρησιμοποιήσει κάποιος εναλλακτικό header.
Εναλλακτικό header: Ας πάρουμε ως παράδειγμα μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου
Αντιλαμβανόμενοι πως πρόκειται για εμπόριο μέσω του διαδικτύου, μπορούμε προφανώς να υποθέσουμε πως ο στόχος της ιστοσελίδας είναι να πουλήσει προϊόντα ή/και υπηρεσίες.
Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάθε διαδικτυακής πώλησης, είναι απαραίτητο οι καταναλωτές να ολοκληρώσουν το checkout, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα πεδία μέχρι να φτάσουμε στο στάδιο που θα έχουν κάνει όλα τα απαιτούμενα βήματα για να κλείσει η πώληση.
Αν οποιοσδήποτε υποψήφιος πελάτης εγκαταλείψει το ψηφιακό του καλάθι και δεν ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες, τότε η πώληση μένει ανολοκλήρωτη και η επιχείρηση χάνει έσοδα. Ακούγεται απλό και προφανές.
Από την άλλη όμως η πλειοψηφία των ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου εμφανίζουν και προτείνουν προϊόντα ή/και υπηρεσίες και προωθούν διαφημίσεις καθ’ όλη τη διαδικασία του check out των χρηστών.
Αυτές αποσπούν συχνά την προσοχή και προκαλούν σύγχυση στους χρήστες, όσο κι αν έχουν συνηθίσει να τις βλέπουν κατά τη διάρκεια που κάνουν τα ψώνια τους από την ιστοσελίδα.
Κι αυτό γιατί οι καταναλωτές δεν θέλουν πλέον να τις βλέπουν και να αποσπάται η προσοχή τους, αφού έχουν ήδη επιλέξει τα προϊόντα που επιθυμούν να αγοράσουν και απλά θέλουν να ολοκληρώσουν γρήγορα και χωρίς περισπασμούς τη διαδικασία του check out και να επιβεβαιώσουν τις αγορές τους.
Οτιδήποτε δημιουργεί σύγχυση και αποσπά την προσοχή σε αυτό το στάδιο, μπορεί ενδεχόμενα να προκαλέσει την απώλεια της πώλησης, ακόμα και στο τελευταίο της ουσιαστικά βήμα.
Εναλλακτικό header: Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο
Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, γίνεται προφανές πως η χρήση ενός εναλλακτικό header, ο οποίος θα βοηθούσε στην επίτευξη της απλοποίησης του layout και της συνολικής σχεδίασης των σελίδων που εμφανίζονται κατά το checkout, θα αποτελούσε μια αποτελεσματική πρακτική.
Θα μπορούσε κανείς βέλτιστα να απομακρύνει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση, εκνευρισμό και να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική εμπειρία των χρηστών, ώστε να συνεισφέρει στην αρμονική ολοκλήρωση της διαδικασίας της πώλησης, χωρίς περισπασμούς και προβλήματα.
Τα icons για την πλοήγηση στην ιστοσελίδα, του ψηφιακού καλαθιού (αφού οι χρήστες ήδη βρίσκονται εκεί) και κάθε άλλη διαφήμιση που πιθανώς υπήρχε σε προηγούμενο στάδιο στον header, καλό θα ήταν να απομακρυνθεί. Ουσιαστικά μάλιστα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το μόνο που αξίζει να αφήσει κανείς στον header είναι το logo/branding.
Έτσι οι σελίδες για τη διαδικασία του checkout βελτιστοποιούνται, αποκτούν ένα πιο καθαρό και σαφές στυλ και αποπνέουν την κατάλληλη αίσθηση, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η διαδικασία και όλα να κυλούν αρμονικότερα.
Το ίδιο ξεκαθάρισμα είναι καλό να εφαρμόζεται επίσης σε Sidebars που ενδεχομένως υπάρχουν στις σελίδες αυτές, καθώς και στον footer. Ο footer μάλιστα προσφέρει λίγη περισσότερη ευελιξία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμπεριλάβετε τιμές, εγγυήσεις, οδηγίες και πληροφορίες για την ασφάλεια.
Εναλλακτικό header: Κώδικας
Σε ότι αφορά τώρα τον κώδικα -και πρόκειται για κάτι πολύ ευκολότερο από ότι ίσως νομίζετε- στις περισσότερες περιπτώσεις οι αλλαγές γίνονται σε ένα custom template των σελίδων.
Σε ένα αρχείο template εντός του WordPress theme, θα δείτε λειτουργίες όπως get_header, get_sidebar και get_footer. Όλες αυτές οι λειτουργίες τρέχουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, οπότε θα επικεντρωθούμε στο get_header, όμως μπορούν να εφαρμοστούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στα υπόλοιπα. Το get_header(); προεπιλεγμένα αναζητά ένα αρχείο header.php.
Θα το αναζητήσει αρχικά στο τρέχον theme σας και στη συνέχεια στο parent theme, εφόσον υπάρχει ένα τέτοιο.
Για να προσθέσετε έναν custom header, αντιγράψτε το header.php αρχείο και ονομάστε το ‘header-checkout.php’ για παράδειγμα.
Στη συνέχεια στο custom template, αλλάξτε τη λειτουργία get_header()’ με το ‘get_header(‘checkout’)’. Έτσι θα αναζητηθεί το αρχείο που μόλις δημιουργήσατε και όχι το προεπιλεγμένο.
Είναι πολύ απλό. Αφού ολοκληρώσετε την απλοποίηση των header, footer, sidebars κατά τη διαδικασία του checkout, μένει να διαπιστώσετε επιθεωρώντας τις μετρήσεις, αν αυτή η κίνηση βοήθησε τελικά την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου που διαθέτετε, να αυξήσει τις πωλήσεις.
Μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να καταλάβετε πότε είναι χρήσιμο το εναλλακτικό header και πότε όχι.
Περιηγηθείτε στις υπηρεσίες της IpHost και επιλέξτε ανάμεσα σε shared web hosting ή dedicated server, ανάλογα με τις ανάγκες της ιστοσελίδας και της επιχείρησης σας.
Και, φυσικά, είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε βελτίωση ή προσθήκη έχετε να μας προτείνετε. Μπορείτε να κάνετε submit για feature request από την φόρμα επικοινωνίας.